sobota, 30 maja 2015

Michałkowe muffinki

Dla fanów znanych cukierków najlepszy chyba będzie mocno michałkowy krem, na bazie tych cukierków a dla smakoszy ciemnych ciastek mocno czekoladowe babeczki, w których także nie zabraknie cukierkowego akcentu. Dekorację można też zrobić  z cukierków rozpuszczonych w kąpieli wodnej.





Składniki:
 
120 g masła
100 g cukru
2 jajka
150 g mąki
50 g kakao
1/2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g Michałków
 
krem:
 
250 ml śmietanki 30%
70 g białych Michałków
1 płaska łyżeczka żelatyny
 
lub 
 
polewa:
4-5 Michałków rozpuszczonych w kąpieli wodnej
 
Wykonanie:
 
masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku
 
dodać kawę, wymieszać
 
wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie* (żeby kakao nie 'buchało") przy pomocy szpatułki
 
cukierki pokroić dodać do masy, wymieszać
 
przełożyć do foremek, piec ok 17 minut w 180 stopniach
 
krem:
 
śmietankę przelać do rondelka, dodać pokruszone Michałki
 
podgrzewać do rozpuszczenia, mieszając regularnie, wystudzić, schłodzić dobrze w lodówce
 
schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, schłodzić
 
żelatynę zalać minimalną ilością wody, rozpuścić w kąpieli wodnej,
 
dodać łyżkę śmietanki, wymieszać, ostudzić
 
nadal ubijając dodawać do śmietany strużką żelatynę
 
przy pomocy szprycy udekorować babeczki kremem, chłodzić w lodówce
 
można też udekorować muffinki polewą michałkową, należy przedtem rozpuścić kilka cukierków w kąpieli wodnej i delikatnie rozsmarować na powierzchni
 
 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam Michałki :D
    Muszę wypróbować kiedyś krem z nich, bo to musi być mega pyszne :D

    OdpowiedzUsuń