wtorek, 19 maja 2015

Naleśniki z tuńczykiem z zielonymi warzywami

 
Szybki i nietuzinkowy obiad. Podobno tuńczykowi bardzo dobrze z zielonymi warzywami, także farsz jest przepyszny.
 
Przepis na ciasto naleśnikowe tradycyjne lub pełnoziarniste:
 
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 jajko
3/4 szklanki mleka
woda do konsystencji ok. 3/4 szklanki
porządna szczypta soli
 
jajko rozkłócić, dodać mleko, mąkę, sól, dokładnie połączyć
 
smażyć na patelni bez tłuszczu
 
Składniki:
 
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 cebuli
1/2 puszki zielonego groszku
1/2 brokułu
1/2 serka kremowego Almette z ziołami
2-3 kiszone ogórki
sól
 
brokuł ugotować, posiekać
 
tuńczyka i groszek odcedzić, dodać do brokułów
 
cebulę drobno posiekać dodać do reszty
 
wymieszać całość z serkiem, doprawić do smaku
 
farsz zawinąć w naleśniki podawać na ciepło lub na zimno

1 komentarz: