sobota, 30 maja 2015

Torcik truskawkowy

 

 
 
 
Komu urodziny wypadają w sezonie truskawkowym temu trzeba zazdrościć, bo dzięki temu może mieć pełen prawdziwych polskich truskawek tort. A kto nie ma urodzin w tym czasie, musi się zgodzić, że nie trzeba urodzin, żeby uraczyć się pysznym truskawkowym tortem.
W tych proporcjach otrzymamy mały, ale zgrabny torcik o średnicy 22 cm.

Składniki:
 
4 jajka
100 g cukru
cukier waniliowy
90 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
 
400 g truskawek
cukier do smaku
1  czubata łyżeczka żelatyny
 
660 ml śmietanki 30%
2 śmietanfixy
2 łyżki cukru pudru
 
truskawki na wierzch, do dekoracji
 
Wykonanie:
 
białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli
 
dodać stopniowo cukier, cukier waniliowy, nadal ubijać, do otrzymania lśniącej piany
 
miksując wlewać powoli żółtka
 
dodać przesiane i wymieszane mąki w dwóch partiach, wymieszać delikatnie szpatułką
 
piec. ok 25- 30 minut w 170 stopniach
 
wyjąć z piekarnika opuścić biszkopt z wysokości 40-50 cm na blat, odstawić do wystudzenia
 
truskawki zblednować, dodać cukier w razie potrzeby
 
żelatynę zalać łyżką wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z kilkoma łyżeczkami musu truskawkowego, po czym wymieszać energicznie z całością
 
schłodzić do tego stopnia, aby mus lekko stężał
 
biszkopt przekroić na trzy części
 
śmietankę ubić na sztywno, dodając w czasie ubijania śmeitnfixy i cukier puder
 
na spodni biszkopt wyłożyć 1/2 musu truskawkowego
 
przykryć ok. 1/3 śmietany
 
powtórzyć przełożenie w przypadku drugiego blatu
 
wyłożyć ostatni biszkopt przykryć śmietaną, część pozostawioną do obłożenia boków wymieszać z odrobiną musu truskawkowego, dla przybrania różowej barwy
 
na wierzchu ułożyć truskawki
 
schłodzić (najlepiej kilkanaście godzin)
 
 
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

1 komentarz:

  1. Ale pięknie się prezentuje, aż by się zjadło kawałek takiego torcika :)

    OdpowiedzUsuń