niedziela, 31 maja 2015

Truskawki zapiekane pod koglem-moglem


 


Pierwszy raz kiedy robiłam i jadłam prawdziwy kogiel mogiel. Smak przypomina mi bardzo lody waniliowe. Ten wszechobecny w literaturze i filmach deser liczący ponad cztery wieki (tak, tak). Szczególnie popularny w PRL, gdy na sklepowych półkach nie było takiego urodzaju słodyczy, ciastek, ciasteczek, żelków, cukierków i batoników.
Dziś w trochę innowacyjnej wersji, bo zapiekany a pod  nim świeże truskawki.

Składniki:
 
ok. szklanki truskawek, pokrojonych na pół
4 żółtka
3-4 łyżki cukru brązowego
1/2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli
 
Wykonanie:
 
żółtka utrzeć na jasną masę z cukrami i szczyptą soli
 
zalać masą żółtkową truskawki przełożone do kokilek ceramicznych
 
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 7-10 minut
 
podawać od razu
 

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz