niedziela, 3 maja 2015

Wege makaron z cukinią i marchewką


Typowo włoskie dania makaronowe najczęściej podawane są z dodatkiem mięsnych sosów, to z mięsem mielonym, to z boczkiem tu pulpeciki tam wołowina... i wegetarianie pozostają jedynie obserwatorami takich potraw. Makaron wcale nie potrzebuje mięsa, a co gorsza ciężkich śmietanowych i tłustych sosów. Ja proponuję pastę z cukinią i marchewką, danie to kusi nie tylko kolorem i aromatem, ale przede wszystkim smakiem.

 
Składniki:
 
2 marchewki
1 cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
kilka łyżek wrzątku
łyżka masła
pieprz cayenne, sól
orzeszki ziemne
 
makaron najlepiej spaghetti,
(ja użyłam pełnoziarnistego penne, które akurat miałam pod ręką)
 
Wykonanie:
 
cebulę pokroić w drobne piórka, zeszklić na łyżce masła
 
marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę dodać do cebuli, zalać kilkoma łyżkami gorącej wody
 
cukinię umyć, zetrzeć ze skórką, dodać do reszty w momencie, gdy marchewka zacznie zmieniać kolor, co będzie oznaczało, że aby być idealną potrzebuje z cukinią po tyle samo czasu
 
dodać szczyptę pieprzu cayenne, posolić
 
dusić jeszcze przez ok. 10 minut na patelni
 
makron ugotować według przepisu na opakowaniu al denete, odcedzić i dodać do warzyw na patelnię, razem wymieszać
 
przed podaniem posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi -pycha!
 

Marchewkowy zawrót głowy

2 komentarze: