niedziela, 14 czerwca 2015

Waniliowa tarta z truskawkami

 
 


Krucha tarta, krem, truskawki, wydawałoby się, że przepis jest taki oczywisty i powszedni. Jednak postać rzeczy zmieni się, gdy powiem, że ciasto jest pełnoziarniste,a krem z lekkiego serka. I bądź, co bądź, ale połączenie waniliowego serka z truskawkami jest nieziemskie.

Składniki:
 
Spód:
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g cukru pudru
szczypta soli
85 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
 
Krem:
 600 g serka waniliowego homogenizowanego
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki wody
 
... no i oczywiście truskawki.
 
Wykonanie:
 
ze wszystkich składników na kruchy spód zagnieść ciasto, lekko podsypać mąką,  schłodzić w lodówce
 
schłodzone podsypać mąką i rozwałkować na kształt formy do tarty
 
formę nasmarować olejem i opcjonalnie oprószyć mąką
 
za pomocą wałka ciasto przenieść do foremki, odciąć niepotrzebne lub wystające kawałki
 
na spód położyć pergamin i obciążnik, np. w postaci suchego ryżu
 
piec ok. 10 minut w 180 stopniach, po tym czasie wyjąć papier i ryż, piec jeszcze kolejne 10 minut
 
ciasto wystudzić
 
żelatynę zalać wodą i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 4 łyżeczki serka, wymieszać do połączenia
 
przełożyć rozpuszczoną żelatynę do miski i stopniowo, ciągle mieszając dodawać do niej resztę serka
 
krem wyłożyć na wystudzony spód
 
truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić, a następnie ułożyć na wierzchu ciasta
 
tartę schłodzić w lodówce
 

1 komentarz:

  1. Tarta wygląda obłędnie. Super pomysł na krem na serku homogenizowanym! :)

    OdpowiedzUsuń