wtorek, 2 czerwca 2015

Wege leczo z soczewicą

 
 

Ten przepis jest niejako dowodem, że co wegetariański nie tylko wegetarian musi być, a ponadto, że dania bez mięsa są równie dobre jak te z nim. Oprócz bogatej w białko soczewicy wykorzystałam jedno z ulubionych warzyw-cukinię, której towarzyszy bakłażan i suszone pomidory.

Składniki:
 
1 cukinia
1 bakłażan
1/2 papryki
2 cebule (mniejsze)
5-6 suszonych pomidorów
6-8 łyżek przecieru pomidorowego
sól, pieprz
natka pietruszki
 
1 szklanka zielonej soczewicy
 
Wykonanie:
 
zagotować 2 szklanki wody, osolić
 
wrzucić soczewicę,  gotować ok. 25 minut
 
cebulę pokroić w piórka, wrzucić do garnka, dodać trochę oleju i wody, poddusić
 
dodać pokrojoną w kostkę paprykę
 
cukinię i bakłażana umyć, pokroić w grubsze ćwierć- talarki
 
najpierw dodać do garnka  cukinię, która potrzebuje nieco więcej czasu niż bakłażan
 
dusić pod przykryciem
 
pomidory odsączyć, pokroić dodać do garnka, dodać przecier, zagotować, dodać soczewicę , doprawić solą i pieprzem, wymieszać
 
podwać posypane posiekaną natką pietruszki, która naprawdę dużo dodaje do smaku

1 komentarz: