poniedziałek, 27 lipca 2015

Ciasto ekler z jagodami




Pyszny krem budyniowy, nadzwyczaj lekki, sezonowe owoce i żeby nie było banalnie zamiast kruchego spodu ciasto parzone. Takie połączenia dodają przepisowi potencjału kilkakrotnie, że widząc go od razu mamy ochotę zrobić takie ciasto.
A ten krem budyniowy to mój numer 1.

Składniki:
 
ciasto:
60 g masła
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
 
krem:
6 żółtek
6 szklanek mleka (pełnych)
100g cukru
wanilia/cukier waniliowy
40 mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
 
300 g jagód
 
Wykonanie:
 
wodę przelać do garnka, dodać masło, zagrzać do rozpuszczenia
 
dodać mąkę, dokładnie wymieszać, przestudzić
 
przestudzone zmiksować z jajkami i szczyptą soli
 
formę wysmarować masłem, wyłożyć do niej ciasto, pogrubiając lekko boki
 
piec 25 minut w 190 stopniach
 
*
 
mleko zagotować z ziarenkami wanilii
 
żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną i kremową masę, dodać mąki i dokładnie połączyć
 
do masy dodać 1/2 szklanki gorącego mleka, potem wymieszać z całością i zagotować, cały czas mieszając, na wolnym ogniu, aż budyń zgęstnieje
 
krem wystudzić
 
na wystudzony spód przełożyć krem, również wystudzony, z wierzchu posypać jagodami, schłodzić w lodówce
 
 

2 komentarze:

  1. Eklerki nie są moją miłością, ale taki kawałek ciasta bym zjadła! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka ptysi-karpatkowa wariacja, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń