środa, 29 lipca 2015

Cinamon rolls - cynamonowe bułeczki


Takie ciasteczko- bułeczki, bo są uroczo małe i zgrabne. I są bardzo wciągające, można je jeść i jeść. W przepisie wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą i mi ten smak bardzo pasuje. W każdym razie nie można powiedzieć, że są gorsze od tych z mąki np. typ 500. Moim zdaniem smakowo są po prostu inne, a idąc w stronę składników odżywczych to oczywiście-lepsze.
 
Składniki:
 
1/2 szklanki ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
2 szklanki mąki (u mnie PP)
60 g masła
szczypta soli
 
roztopione masło (ok. 1 łyżka)
cukier
cynamon
 
jajko do posmarowania
 
Wykonanie:
 
drożdże rozczynić z mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru, odstawić do podwojenia objętości
 
do mąki dodać cukier, szczyptę soli, 2 łyżki cukru i wyrośnięty zaczyn, wymieszać
 
dodać rozpuszczone i przestudzone masło, stopniowo, cały czas wyrabiając, aż ciasto odejdzie od ręki
 
odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h
 
ciasto podzielić na 2 części
 
rozwałkować na prostokątne placki, posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem, zwinąć
 
"rolady" kroić na krążki, grubości ok. 1 cm
 
rozłożyć na blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem
 
piec ok. 10 minut w 170 stopniach

1 komentarz:

  1. Uwielbiam te bułeczki!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń