sobota, 18 lipca 2015

Pizza pełnoziarnista

Wypróbowałam kolejny przepis na pizzę, tylko inaczej niż to jest w przepisie wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą, lecz ona idealnie wpisuje się w tę recepturę.

 
Składniki:
 
15 g  świeżych drożdży
250 g mąki, np. pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki soli
 1 łyżeczka oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
 
sos pomidorowy:
pomidory w puszce, zioła prowansalskie, czosnek, sól, cukier, pieprz
 
sos czosnkowy:
3 łyżki jogurtu (najlepiej gęstego), ząbek czosnku, koperek, sól, pieprz
 
dowolne dodatki
 
Wykonanie:
 
z wody, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do podwojenia objętości
 

do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, sól, zagnieść, na końcu dodać oliwę, zagnieść kulkę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 0,5-1 h
 
rozwałkować na cienki placek, pomagając sobie przy tym rękoma, rozciągając ciasto
 
nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni, łącznie z blaszką na której będziemy piec
 
najlepiej od razu ułożyć  na papierze do pieczenia, potem łatwiej przenieść od razu na blaszkę
 
posmarować doprawionym sosem pomidorowym, (można całość zblendować)
 
pospać mozzarellą, ułożyć dodatki, u mnie pomidory i cukinia, a na drugiej połowie tuńczyk, papryka, oliwki i feta, polecam bardzo
 
piec ok 15 min, do zarumienienia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz