sobota, 18 lipca 2015

Sernik z białą czekoladą i malinami


Inspiracja, co prawda z Moich Wypieków, jednak przepis zmieniłam na 'swój'. Gwóźdź przepisu to zdecydowanie biała czekolada, przez jej dodatek nie używamy nawet cukru, sernik też zawdzięcza jej swoją specyficzną konsystencję. Cały przepis jest też banalny i bardzo szybki. Nawet nie używamy piekarnika bo nasze ciasto potrzebuje tylko kilku godzin w lodówce :)

Składniki:
 
500 g mielonego twarogu
300 g białej czekolady
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżka żelatyny
ok.500 g malin
 
 
Wykonanie:
 
żelatynę zalać wodą, tak aby woda pokryła ilość żelatyny, NIE WIĘCEJ
 
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
 
ser zmiksować dobrze z cukrem waniliowym
 
nadal miksując dodawać stopniowo roztopioną czekoladę
 
żelatynę również rozpuścić sposobem kąpieli wodnej, wymieszać z łyżką masy serowej, a następnie zmiksować z całością
 
całość przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć owoce, schłodzić w lodówce przez kilka godzin

2 komentarze: