wtorek, 21 lipca 2015

Wiśniowa tarta


Kruchutkie, słodkie ciasto i kwaskowaty środek z wiśniami. To jest takie ciasto, które posmakuje nawet stroniącym od wiśni w czystej, świeżej postaci, tak jak ja. A w tej tarcie wiśnie smakują idealnie, a do takich smaków warto wracać :)

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
170 g masła
2 łyżki jogurtu/śmietany
szczypta soli
 
450-500 g wiśni (mrożone też są ok)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Wykonanie:
 
składniki na kruche ciasto wymieszać razem i zagnieść, schłodzić w lodówce
 
2/3 ciasta rozwałkować na kształt spodu formy
 
zapiec w 170 stopniach przez ok. 10 minut z obciążeniem i 5 bez
 
na podpieczony spód wyłożyć wiśnie wymieszanej z mąką ziemniaczaną
 
1/3 ciasta rozwałkować i pokroić w paski, ułożyć z nich kratkę na wierzchu tarty
 
piec jeszcze ok. 30 minut do zarumienienia wierzchu

po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
W wiśniowym sadzie 2015

1 komentarz:

  1. Mniam, uwielbiam wiśnie, ale właśnie w ciastach, nie na surowo :)

    OdpowiedzUsuń