piątek, 21 sierpnia 2015

Burgery z soczewicy

Wakacje, wakacje no i trochę ciężko zebrać się do blogowania a przepisów do opublikowania trochę się nazbierało. Jednym z tych, które mam w zanadrzu jest kolejny przepis na burgery bez mięsa.



Składniki:
na 5-6 burgerów

1 szklanka soczewicy 
2 szklanki wody
cebula
sól
pieprz
zioła (mogą być do mięsa)
sezam
mąka

Wykonanie:

soczewicę ugotować w 2 szklankach wody- ok. 35 minut, tak by lekko się rozpadała

cebulę zetrzeć na tarce, dodać ostudzoną soczewicę, zioła, przyprawy, mąkę do konsystencji

formować kulki, następnie spłaszczać, uformować na kształt prawdziwych burgerów

obtoczyć w sezamie

smażyć na rumiany kolor z obu storn, dodając niewielką ilość oleju

1 komentarz: