sobota, 29 sierpnia 2015

Chlebek bananowy (bez tłuszczu i cukru)


Banana bread to kolejny klasyk amerykańskiej kultury kulinarnej, tak samo jak apple pie czy pumpkin pie na Halloween. Wbrew pozorom nie jest to ciasto 'killer' nawet w amerykańskiej wersji, jednak moim zdaniem naturalna słodycz bananów w pełni może zastąpić cukier, a jogurt naturalny masło.

Składniki:

4 dojrzałe banany
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
jajko
aromat waniliowy/cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej  (trochę więcej)

opcjonalnie: suszone owoce, mód-dodadzą ciasto słodyczy, jeżeli ktoś preferuje bardzo słodkie ciasta

Wykonanie:

banany zblendować, dodać jako, jogurt, połączyć

wsypać suche składniki wsypać do masy i wymieszać

piekłam w keksówce 10x20 cm ok.50 minut w 170 stopniach

5 komentarzy:

  1. Mi zawsze wychodzi zakalec... jest strasznie wilgotny :( Ten na taki nie wygląda - tutaj ciasto jest jednolite... nie wiem dlaczego mi nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
  2. lekko, a jak pysznie!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Świetny zdrowy, fit przepis. Zapisuje i wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ma cudowny kolor, smakował zapewne bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń