sobota, 15 sierpnia 2015

Ciasto z porzeczkami




Wakacyjne ciasto pełne czerwonych owoców porzeczki prezentuje się bardzo apetycznie i smakuje niezwykle lekko. Porzeczki oczywiście słodyczą nie grzeszą, bo są strasznie kwaśne, ale za to idealnie pasują do słodkiego ciasta.


Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g porzeczek

Wykonanie:

jajka utrzeć z cukrami, na jasną puszystą masę, nadal ucierając dodawać olej

wsypać partię mąki, zmieszać, zmiksować

dodać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i postąpić jak wcześniej

przelać ciasto do formy, na wierzchu wysypać porzeczki, lekko 'wgnieść' w ciasto

piec ok. 40 minut w 170 stopniach


Letnie owoce

3 komentarze: