sobota, 15 sierpnia 2015

Makaron z cukinią i łososiem


Jeżeli lubicie dania o mocnych aromatach i ostrych smakach to danie wydaje się być w sam raz. Dodatek czosnku i pieprzu cayenne nadaje mu zdecydowanego charakteru, a cukinia i łosoś lubią towarzystwo ostrych akcentów. Jeżeli jednak stwierdzicie, że przesadziliście z ostrością-nic straconego, wystarczy dodać trochę jogurtu i zabielić makaron, taki będzie dużo łagodniejszy :)

Składniki:

cukinia
150 g łososia
2 ząbki czosnku
2 garście razowego makaronu
sól
pieprz cayenne(czubek noża)
łyżka oliwy
opcjonalnie: jogurt

Wykonanie:

czosnek posiekać

cukinię umyć i pokroić w kostkę

na rozgrzaną na patelni oliwę wsypać czosnek i cukinię, po chwili dodać trochę wody, aby całość się nie przypaliła, a ładnie udusiła

łososia pozbawić skóry, pokroić kostkę, posolić dodać odrobinę pieprzu cayenne

makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu

jeżeli cukinia zmięknie całość posolić, dodawać stopniowo pieprz cayenne, ciągle kontrolując ostrość, dodać łososia i ugotowany makaron, trzymać na ogniu cały czas mieszając, ąż łosoś nie zmieni koloru, tzn.; póki się nie usmaży

podawać można z odrobiną jogurtu lub śmietanki


1 komentarz:

  1. Mniam, pychota :D Kiedyś często robiłam sobie taki obiadek, muszę do tego wrócić :D

    OdpowiedzUsuń