poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Porzeczkowy sernik na zimno


Szczególnie ujmuje jego wygląd i ta
intensywnie liliowa warstwa nad śnieżnobiałym spodem. Sernik jest bardzo lekki, wykonany z serka homogenizowanego i jogurtu greckiego, co idealnie wpsasowuje go w kanon letnich deserów. Co prawda owocowa warstwa jest trochę oszukana, porzeczki wystepują w niej w postaci konfitury, jednak ja bym to uznała za plus. Nie musimy ograniczać się do świeżych, sezonowych owoców, które i tak musielibyśmy odpowiednio przygotować, posłodzić, itd.  Dżemy z dużymi kawałkami owoców są tu więc niezłą opcją.

Składniki:

biszkopty

400 g serka homogenizowanego naturalnego
200g jogurtu greckiego
60g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny 
3 łyżki mleka

150g jogurtu greckiego
400g dżemu z czarnej porzeczki 
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody

Wykonanie:
 3 łyżeczki  żelatyny zalać mlekiem, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek serka i połączyć 

serek wymieszać z jogurtem i cukrem, dodać żelatynę z resztą serka, dokładnie  połączyć 

dno formy (średnica 20 cm) wyłożyć biszkoptami, wylać na nie serową masę i schłodzić w lodówce

4 łyżeczki żelatyny zalać wodą, następnie rozpuścić  w kapieli wodnej, wymieszać  Z częścią  dżemu 

jogurt wymieszać z dżemem, potem z żelatyną, wylać na ściętą już warstwę serową 

schłodzić w lodówce do stężenia 



1 komentarz:

  1. Faktycznie, prezentuje się zachwycająco :)
    Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń