wtorek, 8 września 2015

Krem z zielonego groszku


Chyba najszybsza zupa, jaką kiedykolwiek robiłam. Składników w niej tyle co w kremie ze szpinaku, ale smakuje... -bajka. Podana z odrobiną serka kremowego lub pleśniowego jeszcze lepsza. Możemy wykorzystać groszek z puszki lub mrożonki.

Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
250 g groszku 
zioła, sól
przegotowana woda
oliwa

Wykonanie:

cebulę posiekać, zeszklić na oliwie na dnie garnka

to samo zrobić z czosnkiem, jednak podsmażamy dosłownie 30 sekund

zalać wodą , dodać przyprawy

wrzucić groszek, jeżeli jest mrożony gotować do miękkości, jeżeli z puszki aż woda się zagotuje

tak przygotowaną zupę, można już blednować i podawać z serem lub śmietanką

Wegetariański obiad V

1 komentarz: