sobota, 12 września 2015

Napoleonka francuska


Miała być kremówka, ale jakoś krem śmietanowy trochę mi się nie uśmiechał, więc powstała napoleonka na cieście francuskim. Budyń z tego przepisu-palce lizać, a ciasto francuskie pod grubą warstwą cukru pudru- aż prosi się o zjedzenie od razu.

Składniki: 
ok.12 kwadratów
275 g ciasta francuskiego

3 szklanki mleka
80 g cukru pudru
cukier waniliowy
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka

Wykonanie:

ciasto francuskie podzielić na dwie równe prostokąty, ułożyć na papierze do pieczenia, ponakłuwać gęsto widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 15-20 minut, do mocnego zarumienienia, a gdy ciasto zaczyna 'puchnąć' nakłuć je widelcem

wystudzić 

2 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami

pozostałą szklankę rozczynić z mąkami i żółtkami

pod zagotowanym mlekiem zmniejszyć moc palnika, dodać powoli rozczyn, ciągle mieszając, zagotować, uważając aby budyń się nie przypalił

gotowy przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić

na talerzu/paterze, na którym zamierzamy umieścić nasze ciasto zrobić grubą "kreskę" z kremu, posłuży ona za klej, całe ciasto nie będzie przesuwało się na śliskim talerzu

wyłożyć jeden z blatów ciasta francuskiego, wyłożyć budyń stopniowo, aby nie rozpłynął się na boki, nałożyć drugi blat, lekko docisnąć i wyrównać nożem brzegi, jak przy tortach

schłodzić w lodówce

1 komentarz:

  1. Muszę przyznać, że prezentuje się fantastycznie! A napoleonka to jedno z moich ulubionych ciast, ciężko byłoby mi się oprzeć takiemu kawałkowi :)

    OdpowiedzUsuń