niedziela, 6 września 2015

Placek drożdżowy ze śliwkami

Jeżeli w poszukiwaniu przepisów na ciasto drożdżowe ktoś jeszcze nie natknął się na ten idealny, polecam ten placek drożdżowy. Jest to moim zdaniem najlepsze drożdżowe ciasto jakie piekłam. Śliwki dodają mu jesiennego charakteru-jest to już kolejny symbol zakończenia wakacji. No niestety, ale za te 8 miesięcy znów zawitają wiosenne dni.


Składniki:

50 g drożdży 
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki
100 g masła (polecam mleczne)
2 jajka

kruszonka: 75 g masła, 50 g cukru, 150 g mąki
śliwki

Wykonanie:

masło rozpuścić

 drożdże rozczynić w ciepłym mleku, dodać po łyżeczce mąki i cukru, odstawić do podwojenia objętości

jajka zmiksować z cukrem, dodać zaczyn, mąkę, wyrobić przy pomocy miksera

cały czas wyrabiając, dodawać stopione masło, wyrabiać aż do powstania jednolitej masy

przełożyć ciasto do foremki (25x30 cm) , odstawić do wyrośnięcia (ok. 1h)

z podanych składników zrobić kruszonkę, odstawić do lodówki

śliwki umyć, wypestkować i poprzekrawać na pół

na wyrośniętym cieście ułożyć śliwki, skórką do dołu

posypać całość kruszonką

piec w 160 stopniach ok. 35-40  minut (do zarumienienia kruszonki)

2 komentarze: