niedziela, 18 października 2015

Brownie bez dodatku cukru i mąki

Przepis z pewnego programu z TV na zdrowszą wersję czekoladowego ciasta, oprócz cukru zawartego w czekoladzie nie dodajemy do niego już więcej, a jedynie miód. Ważne też aby czekolada miała zawartość kakao powyżej 70 %.


Składniki:

200 g czekolady powyżej 70% kakao
1 łyżka miodu
4 jajka
starta skórka z 1/2 pomarańczy
65 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)

*można użyć takiej czekolady, która posiada już dodatek skórki pomarańczowej, wtedy nie musimy już jej ścierać

Wykonanie:

czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

białka ubić na sztywno ze szczyptą soli

żółtka utrzeć z miodem, dodawać powoli roztopioną czekoladę

do masy stopniowo dodawać białka mieszając ręcznie szpatułką

wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut lub krócej jeżeli ciasto jest bardziej płaskie




1 komentarz:

  1. A w jakiej formie upiec, żeby brownie miało odpowiednią wysokość ?

    OdpowiedzUsuń