wtorek, 3 listopada 2015

Dyniowe ślimaki

Cudnie dyniowe i cynamonowe bułeczki o wdzięcznym kształcie, przy którym nieźle sprawdza się technika odwijania kolejnych warstw przy jedzeniu. I choć brzmi to śmiesznie, rzeczywiście się sprawdza.



Składniki:

25 g drożdży
120 ml mleka
jajko
3/4 szklanki pure z dyni
3-3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
płaska łyżeczka cynamonu/przyprawy do piernika
40 g masła

+2 łyżki masła
cukier
cynamon lub inne przyprawy korzenne

Wykonanie:

drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, odstawić na kilka minut do podwojenia objętości

jajko roztrzepać, dodać pure z dyni, cukier, sól, przyprawy, mąkę i zaczyn, a na końcu stopniowo stopione masło

zagnieść ciasto, następnie zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia

rozpuścić dwie łyżki masła

wyrośnięte podzielić można na dwie części lub rozwałkować całość (gdy chcemy większe bułeczki) na prostokąt o proporcjach boków 2:3, taki prostokąt posmarować stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem (cynamonu raczej więcej niż mniej)

zwinąć wzdłuż krótszego boku i pokroić na ślimaki o grubości ok 1,5 cm

ułożyć na blasze i zostawić na kilkanaście minut do pół godziny do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem po wierzchu

piec ok 15-20 minut w 160 stopniach (do zarumienienia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz