piątek, 6 listopada 2015

Pełnoziarniste ciasto czekoladowe z solonym karmelem

Ktoś kto uważa, że ciasto z mąki pełnoziarnistej to nie to ciasto tylko chleb albo w ogóle coś niezjadliwego, po tym może zmienić zdanie. Ciasto jest pyszne i słodkie, bardzo słodkie mimo zredukowanej ilości cukru w stosunku do oryginału przepisu.




Składniki:

80 g czekolady gorzkiej
60 g masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki śmietany/jogurtu
1/2 szklanki wrzątku
1,5 szklanki maki razowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki cukru
łyżka masła
(ok. 2 łyżki mleka)
szczypta soli
do dekoracji: orzeszki ziemne, sól gruboziarniste

Wykonanie:

czekoladę roztopić w kąpieli wodnej

masło utrzeć, pod koniec dodać stopniowo cukier, cukier waniliowy i dalej ucierać

wbić jedno jajko, miksować aż do połączenia, wbić drugie i postąpić tak samo

dodawać strużką rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując

dodać połowę mąki, wymieszać

dodać śmietanę, wymieszać

dodać resztę mąki, sodę, kakao, wymieszać

 na końcu dodać wrzątek (gdyby ciasto zbytnio zgęstniało: najpierw dodać wrzątek potem resztę mąki, sodę i kakao)

przełożyć do formy ok.24 cm średnicy piec 30-35 minut w 170 stopniach

1 komentarz: