niedziela, 29 listopada 2015

Tartaletki, powiedzmy- wegetarianskie

Bardzo kruche ciasto w połączeniu z warzywami...No czemu nie? Jako przystawka sprawdzają się idealnie, a z nadzieniem tak naprawdę można próbować na niezliczenie wiele sposobów. Ja proponuję ze szpinakiem albo z brokułami i beszamelem.

Składniki:
ciasto kruche:
320 g mąki (u mnie póki na pół pełnoziarnista i 480)
150 g masła 
1 łyżka śmietany 
jajko
szczypta, dwie soli i cukru

nadzienie:

450 g szpinaku mrożonego 
ok. 6 suszonych, odsączonych z zalewy pomidorów 
1/2 kulki mozzarelli
2 łyżki twarożku 
ząbek czosnku lub czosnek granulowany
sól 

1/2 brokuła 
1 łyżka masła 
1 łyżka mąki 
1/2 szklanki mleka 
Sól i pieprz

Wykonanie: 

zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez min.  20 minut 

szpinak rozmrozić na parze, lub na sitku, tak aby pozbawić go nadmiaru wody, do rozmrozobego dodać pokrojone pomidory, małe kawałeczki mozzarelli i twarożek, czosnek, doprawić do smaku

brokuł uguotować, podzielić na małe różyczki, tak aby 1-2 zmieściły się w naszych babeczkach

w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, nadal mieszając dodawać mleko, dodać sól i pieprz, gdy zgęstnieje zestawić "z ognia"

zimne ciasto rozwałkować, placek powinien być dosyć cienki, wyciąć przy pomocy miseczki/szlanki (dobranej do wielkości naszych foremek) kółka, wyłożyć w (natłuszczonej) formie, zapiec w 180 stopniach-ok 10/15 min/ aż się zarumienią

zaproszone wyjąć z piekarnika, wypełnić szpinakowym  farszem  lub włożyć różyczekę brokuła i zalać beszamelem

pięć jeszcze ok.15 min aż beszamel się zezłoci




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz