niedziela, 27 grudnia 2015

Bezowy tort z powidłami i orzechami

Tak słodkie, a jednocześnie wciągające i rozpływające się w ustach bezowe ciasto. Idealne na święta lub po prostu na zimowy (teraz nie bardzo) czas.Idealnie by było je jeść kiedy na dworze zimno, na drzewach szron a wkoło wszystko przykrywa śnieg. No niestety, póki co na razie temperatury są bliskie tym jesiennym, albo nawet i wiosennym (!). Jednak mimo wszystko wypróbujcie ten bezowy specjał. Może styczeń będzie bardziej zimowy :p





Składniki:

6 białek
250 g cukru
szczypta soli
łyżką mąki ziemniaczanej
garść posiekanych orzechów

słoik powideł śliwkowych
łyżka fixu do dżemów i konfitur
400 ml śmietanki kremówki
łyżeczka żelatyny (czubata)
1,5 łyżki cukru pudru

cynamon/kakao

Wykonanie:

białka ubić ze szyptą soli, stopniowo dodając cukier aż do uzyskania konsystencji sztywnej piany

na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na najniższych obrotach

na papierze do pieczenia odrysować dwa większe lub trzy mniejsze (20 cm) okręgi

wysypać je częścią orzechów 

wyłożyć po równo ubitej masy

posypać pozostałymi orzechami

wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 100/120 i piec kolejne 60-80 minut

bezy wystudzić w piekarniku, najlepiej upiec dzień wcześniej, lub kilka godzin przed przełożeniem

powidła przełożyć do rondelka, dodać łyżkę substancji żelującej, rozpuścić i odstawić do wystygnięcia

żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić

śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, na końcu dodać żelatynę i zmiksować

można schłodzić przed przełożeniem tortu

na bezowy blat wyłożyć powidła, śmietankę, przykryć drugim blatem, posypać według preferencji kakao lub cynamonem, schłodzić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz