środa, 2 grudnia 2015

Pancakes na bazie serka (na podstawie ricotta hotcakes)



Warto wykonać ten przepis, gdy nie mamy ochoty na zalegający w lodówce serek homogenizowany lub typu sernikowego, W oryginale oczywiście jest włoska ricotta, jednak nie musimy trzymać się tego przypisu, aż tak sztywno by wyszedł pyszny.

Składniki:

250 g serka naturalnego homogenizowanego
2 jajka
100 g mąki (u mnie drobno mielona pełnoziarnista)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oleju
mleko do konsystencji (ok. 2 łyżki)

Wykonanie:

białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,

żółtka utrzeć z serkiem, i pozostałymi składnikami, dodać pianę z białek i wymieszać łyżką

gdy konsystencja tego wymaga dodać mleko (zależy od serka)

smażyć według upodobań z dodatkiem tłuszczu lub bez, na średnim ogniu, gdyż placuszki rosną dosyć wysokie i potrzebują czasu by dojść w środku a nie tylko przypiec z zewnątrz



Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

2 komentarze: