niedziela, 6 grudnia 2015

Serniczek pod wiśniami

 

Tak smakuje MÓJ sernik. Masa serowa zasługuje na pochwałę i wykorzystanie ją nie tylko w tym przepisie. Tak samo kruchy spód. Użyłam do niego ciasteczek zbożowych, mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych. A na wierzchu żeby nie było za prosto frużelina wiśniowa. Można oczywiście użyć innych owoców, albo udekorować sernik polewą, np. czekoladową. Ale właśnie ten z wiśniami jest bajeczny.

Składniki:

spód:
60 g ciasteczek zbożowych/owsianych
40 g płatków owsianych
40 g mąki pełnoziarnistej
50 g masła
1 łyżka cukru

masa serowa:
450 g sera (mazistego)
100 g kwaśnej śmietany
100 g cukru
szczypta cukru waniliowego
2 jajka
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

frużelina:
200 g konfitury wiśniowej
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody

Wykonanie:

ciasteczka, płatki, mąkę umieszczamy w blenderze, miksujemy

masło roztapiamy dodajemy do suchych składników, mieszamy, chłodzimy

wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do miski, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników, odstawiamy na ok. 30 minut

nagrzewamy piekarnik do 170 stopni

na dno okrągłej formy 20-23 cm średnicy, (wyłożoną papierem do pieczenia/ sylikonową) wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy spód

wylewamy masę serową, wstawiamy do piekarnika na 10 minut, po tym czasie przykrywamy folią aluminiową z wierzchu i pieczemy kolejne 25-30 minut, sernik nie powinien być zarumieniony z wierzchu, ale po delikatnym potrząśnięciu, powinien być ścięty, ostudzić

żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać 2 łyżki konfitury, wymieszać, potem połączyć z resztą konfitury, lekko schłodzić, w momencie kiedy frużelina zgęstnieje wyłożyć, a bardziej wylać ją na wierzch przestudzonego sernika i zostawić w lodówce na kilka godzin


1 komentarz:

  1. Kremowa, słodka masa serowa i kwaskowata frużelina - to musiało smakować wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń