środa, 30 grudnia 2015

Sezamkowe ciasteczka owsiane


Ktoś kto lubi chałwę polubi też e ciasteczka. Ktoś kto lubi sezamki, też je zaaprobuje. Ale polubić je powinna osoba nawet stroniąca od tych smakołyków, bo ten smak sezamu w połączeniu z płatkami owsianymi i modem jest obłędny. Ciasteczka można 'odchudzić' i zamiast połowy masła dodać dużego banana. Dla lubiących słodkie wypieki i nieuznających ciastek bez dominującego słodkiego smaku przyda się więcej miodu. Ja dodałam 3 łyżki miodu i ciasteczka słodkie są, ale nie przesadnie.

Składniki:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki otrąb/mąki owsianej
50 g masła+ 50 g masła lub duży dojrzały banan
3-6 łyżek miodu
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki sezamu
suszone owoce (według uznania)
gorąca woda, będzie pomocna przy formowaniu

Wykonanie:

zmiksować w blenderze banana i masło

dodać miód i jako, zmiksować do połączenia składników

dodać mąkę, płatki i otręby, proszek do pieczenia, sezam, suszone owoce i wymieszać łyżką, masa ma być zwarta, jeżeli nie jest dodać łyżkę, dwie wody

nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łyżką, zanurzając ją za każdym razem we wrzątku, i rozpłaszczać na kształt okrągłych ciastek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz