środa, 30 grudnia 2015

Tarta z kremem z białej czekolady

Ten krem jest pyszny. Czuć głownie serek, ale nie tylko, bo i nutę białej czekolady i lekkość bitej śmietany. Także na Sylwestra, nowy rok-polecam. Warto tak skończyć stary i zacząć nowy rok. W końcu, nawet jeżeli zjemy te kilkaset nadprogramowych kalorii, to ile gorszych rzeczy można zrobić w życiu? Lepiej zjeść i zadowolić swoje podniebienie, a najwyżej Nowy Rok zacząć intensywniejszymi treningami albo długim spacerem i już. Wątpliwości? To wystarczy wyobrazić sobie kruche ciasto, kwaskowaty dżem porzeczkowy i lekki jak puch krem z białą czekoladą i naturalnym serkiem. Wyglądu też temu ciastu odmówić nie można.

Składniki:

ciasto:
250 g mąki 
100 g zimnego masła
łyżka śmietany
żółtko
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru


*  może być pół na pół-pszenna typ 480 i wyższy typ, czyli pełnoziarnista

krem:

500 -600 g serka naturalnego lub mielonego jak na serniki
200 g białej czekolady
250 ml śmietanki 30%
łyżka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki żelatyny +ok. 2 łyżki mleka 

dżem porzeczkowy/żurawionowy**

**zachęcam spróbować też z innym, który wpadnie wam w myśl, tudzież w ręce

Wykonanie:

z podanym składników zagnieść ciasto, rozwałkować na kształt formy***

schłodzić z formą, na czas rozgrzewania piekarnika

piec obciążnikiem (papier+suchy ryż, kasza lub fasola) ok. 10 minut w 180 stopnaich

potem 20 minut w 160-170 do zarumienienia

wyjąć i ostudzić

na ciasto wyłożyć warstwę dżemu-nie za grubo, nie za cienko 

czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

żelatynę zalać mlekiem, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2-3 łyżki serka, potem połączyć z resztą serka, powoli, tak aby nie było grudek

miksując serek na wolnych obrotach miksera, dodawać roztopioną czekoladę

na czas ubijania śmietany schłodzić masę serową

schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru i cukrem wanilinowym

połączyć z masą serową, dodawać po 2 łyżki śmietany, delikatnie mieszając łyżką

krem wyłożyć na spód, 

wierzch można udekorować dżemem porzeczkowym,

schłodzić w lodówce

po kilku godzinach-degustacja obowiązkowa

***polecam prostokątną 20x30 cm, zrobiłam w tortownicy 25 cm i ciasta, i kremu wyszło za dużo, więc zrobiłam kilka babeczek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz