sobota, 16 stycznia 2016

Ekspresowo i przepysznie-omlet z łososiem

Łosoś-bajka sam w sobie i w połączeniu z puszystym omletem-'pysznościowy' obiad. Możecie dorzucić też jakiś dowolny dodatek tak jak suszone pomidory, oliwki, ja dałam kilka fasolek szparagowych.


Składniki:

 3 jajka
3 łyżeczki mąki (u mnie pełnoziarnista)
ok. 3 łyżek mleka
mały ząbek czosnku
pieprz, sól

ok. 100 g surowego łososia

sos czosnkowy:
mały jogurt naturalny
ząbek czosnku 
pieprz, sól
posiekany koperek

Wykonanie:

sos: czosnek rozgnieść w prasce, dodać do jogurtu, doprawić, dodać koperek 

jajka roztrzepać, dodać mąkę, mleko, przyprawy i rozgnieciony w prasce czosnek

łososia (pozbawionego skóry) pokroić w małą kostkę dodać do masy jajecznej

patelnię rozgrzać i natłuścić

wylać omleta, łososia należy równomiernie rozprowadzić po patelni

smażyć na wolnym gazie do ścięcia

po tym czasie zsunąć na talerz, nałożyć patelnie i szybko obrócić na drugą stronę, podpiec z drugiej strony i gotowy

podawać z sosem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz