niedziela, 7 lutego 2016

Tarta z porami

Por to niepozorny sprzymierzyciel wielu potraw, potrafi nadać im wyjątkowy smak i kuszący aromat. Tarta z pełnoziarnistego ciasta to z porowym nadzieniem para idealna. W poście udało mi się wpleść kilka porad opartych na moich doświadczeniach, które zawsze mogą się przydać.
W oddzielnym poście planuje zrobić zestawienie/recenzje różnych rodzajów i typów mąk, nie jestem anty-glutenowym fighterem i nie będę głosić, że gluten to zło. Pozdrawiam wszystkich, którzy kupują bezglutenowe bułeczki i myślą, że od nich schudną i będą wyglądać jak Lewandowska. A już śmiać mi się chce, gdy słyszę o bezglutenowym serku, bezglutenowej czekoladzie albo parówkach, przecież w tych produktach z założenia nie ma mąki ani glutenu, a gdyby była to zastanówmy się czy nadal chcemy kupować i płacić za takie niewiadomo co.




Składniki:

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej*
75 g masła**
szczypta soli
trochę zimnej wody

nadzienie:
1 duży por
jajko
1/2 szklanki śmietany 18% ***
sól, pieprz, zioła

*do kruchych ciast spokojnie możemy użyć mąki żytniej typ 720, lub połowę porcji mąki żytniej grubo mielonej, natomiast nie sprawdzi się ona przy wszelakich naleśnikach, jeżeli przepis jest typowo pod mąkę pszenną, możemy mieć problem, jeżeli nie mamy pewniaka wśród przepisów-z mąką żytnią OSTROŻNIE -tak abyśmy nie zdejmowali spalonej brei z patelni, albo nie byli rozczarowani zakalcowatym ciastem, któremu bliżej do razowca

**polecam użyć masła mlecznego, śmietankowy posmak w połączeniu z porami jest  niezastąpiony

***u mnie 1/4 szklanki jogurtu+ 1/4 szklanki mleka


Wykonanie:

z mąki, masła, szczypty soli zagnieść ciasto, podlewając odrobinę wody, tak, aby ciasto 'przylepiło' wszystkie okruchy mąki, jeżeli użyliśmy bardzo miękkiego masła, ciasto powinno wylądować na kilkanaście minut w lodówce, co ułatwi nam rozwałkowanie, oczywiście zbyt długie schłodzenie, spowoduje, że masło stwardnieje, a my wyciśniemy siódme poty, żeby je rozwałkować

ciasto rozwałkować na kształt formy, proponuję okrągła formę o wysokich brzegach i ok. 24 cm średnicy

pory przekroić wzdłużna pół, umyć, pokroić w talarki, sparzyć wrzątkiem, posolić i popieprzyć

jajka rozbić ze śmietanką i przyprawami, dodać pory, wymieszać, wyłożyć na kruchy spód

piec ok. 40-50 minut w 170 stopniach na najniższym poziomie piekarnika, wierzch można przykryć w razie potrzeby, aby się zbytnio nie zarumienił



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz