sobota, 19 marca 2016

Ciasto cukniowe z cytrynowym wierzchem



Ciasta z warzywami? To żaden problem, są pyszne i radzę się do nich przekonać, a nasze kupki smakowe nie pożałują :p



Składniki:

 duża cukinia
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
garść posiekanych orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny

Wykonanie:

jajka ubić z cukrem

wymieszać ze startą na drobno cukinią i suchymi składnikami

dodać olej i w razie zbyt zwartej konsystencji (jeżeli cukinia nie puści soku) trochę mleka

dodać orzechy i żurawinę

piec ok. 40 min w temperaturze 170 stopni

Cytrynowy frosting*

4 łyżki serka naturalnego 
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka soku z cytryny

wymieszać i posmarować z wierzchu ostudzone ciasto 

*wierzch 'zastyga', a właściwie twardnieje po kilki godzinach 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz