piątek, 1 kwietnia 2016

Mazurek kajmakowy




Niektórym kojarzy się ze słynnym batonikiem "Twix". Niedziwne, skąd tak dobrze, jak nie z batonika możemy znać to obłędne połączenie kruchego ciasta i karmelu. Warto go zrobić nie tylko od święta, chociażby zamiast kupować gotowca w papierku. W dodatku bardzo szybko się go robi ;).

Składniki:

spód:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g masła (mlecznego)
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany

wierzch:
400 g masy kajmakowej
orzechy lub inne bakalie
2 łyżki alkoholu 

Wykonanie:

zagnieść ciasto ze składników na spód, schłodzić koło 1 godziny 

rozwałkować, można upiec w blasze 20x30 cm lub uformować pisankę o podobnych wymiarach a boki zrobić z cienkich wałeczków ciasta

piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni, wystarczy tylko, aby lekko się zarumienił

wystudzić

kajmak w rondelku rozgrzać z alkoholem (płynny lepiej wykładać na ciasto)

wyłożyć na kruchy spód, udekorować orzechami/bakaliami według uznania

najlepiej przetrzymywać w lodówce 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz