niedziela, 10 kwietnia 2016

Pierogi z łososiem


Trudno uwierzyć, ale przepis ten czeka na publikację na blogu od miesiąca. A nie powinien, bo pierogi z łososiem są tak pyszne, że nie podzielić się przepisem na nie to grzech :(. Łosoś idealnie pasuje do ciasta pierogowego, tego najlepszego, mięciutkiego i delikatnego.

Składniki:

ciasto pierogowe:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki wrzątku
szczypta soli

farsz:

ok. 300 g łososia (może więcej)
100 g serka naturalnego kremowego/twarożku
sól, pieprz, czosnek granulowany

Wykonanie:

mąkę wymieszać z solą, zalać wrzątkiem szybko wymieszać i zagnieść

łososia, PODPIEC ok. 5 min w 180 stopniach, chodzi o to by był ścięty tylko z wierzchu i po bokach, w ten sposób lepiej wymiesza się z serkiem niż kompletnie surowy, a nie będzie surowy, gdyż dogotowujemy go w pierogach

oddzielić rybę od skóry, 'podziobać' i wymieszać z serkiem, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym

ciasto rozwałkować, wykrawać krążki przy pomocy miseczki lub kubka, nałożyć farsz, zawinąć z falbanką

wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia

1 komentarz: