niedziela, 10 kwietnia 2016

Tort z musem truskawkowym




Super ciasto z pysznym musem, przypominającym najlepsze lody truskawkowe, daje torcik równie smaczny i zachwycający wyglądem. Choć ja chyba pozostanę wierna tortom bezowym i to one  będą dla mniej zawsze na pierwszym miejscu.
Tort 19-stkowy. Jak to szybko leci czas, jeszcze wczoraj pamiętam robienie tortów na dwie imprezy osiemnastkowe, a za rok, co pewnie też minie z prędkością światła, byle minęło na studiach :/ , choć wtedy wątpię, żebym miała sposobność i czas zrobić torcik, z przodu będzie już dwójka. Ale tym czasem pomiędzy przerwą w nauce biologii... przepis.

Składniki:

blaty:
130 g mąki pszennej
120 g cukru
55 g kakao 
1 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki maślanki
50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)

w jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre, oprócz kawy, następnie wymieszać mokre z suchymi i powoli, mieszając, dolewać kawę

wyłożyć do 20 cm tortownicy z papierem do pieczenia

piec ok. 35 min. w 170 stopniach

wystudzić, przekroić na dwie części

mus truskawkowy:

750 g truskawek ( u mnie rozmrożone)
500 ml śmietanki 30%
łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki cukru
20 g żelatyny

żelatynę zalać minimalną ilością wody, rozpuścić w kąpieli wodnej

truskawki zblendować, dodać 2 łyżki cukru, sok z cytryny, kilka łyżek musu wymieszać z żelatyną do rozpuszczenia, następnie połączyć z całością musu

śmietankę ubić z 2 łyżkami cukru na sztywno, stopniowo, mieszając łyżką dodawać do musu truskawkowego

mieszanie wymaga cierpliwości należy robić to bardzo wolno, aby nie popsuć ubitej śmietanki

mus schłodzić przez kilkanaście minut (ale żeby nadal był pół-płynny)

blat ciasta ułożyć na spodzie tortownicy (najlepiej wyłożyć ją folią, lub pergaminem, u mnie tortownica silikonowa), na ciasto wyłożyć 1/2 musu truskawkowego

przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować resztę kremu, odstawić na noc do lodówki, choć tak naprawdę mus ścina się stosunkowo szybko

polewa czekoladowa:

2 łyżki cukru
30g masła
1,5 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki żelatyny
żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody

do rondelka wrzucić masło, cukier, kakao, śmietanę i podgrzewać mieszając, aż masa będzie gładka, dodać żelatynę, lekko przestudzić udekorować ścięty już i schłodzony tort




2 komentarze:

  1. jakże ja czekam na sezon truskawkowy już! ze świeżych truskawek takie ciasto byłoby jeszcze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń