niedziela, 29 maja 2016

Ptysie kremisie



Fani ciasta parzonego będą w pełni usatysfakcjonowani. Jest to przepis prosty, który zarazem jest też wykwintny i niebananlny. Jego przygotowanie czasu nie zajmie zbyt dużo, chyba, że będziemy starać się za bardzo przy wypełnianiu ptysi kremem. W zależności od nas można to zrobić po przez przekrojenie lub wstrzykiwanie kremu po przez dziurkę.

Takie ptysie są lepsze od niejednego ciasta, wyglądają pięknie i można się nimi delektować bez talerzyka i łyżeczki.

Składniki:

ciasto parzone:

1 szklanka mąki
1 szklanka wody
125 g masła
szczypta soli
4 jajka

krem:

0,5 l mleka
3/4 szklanki cukru
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 pełne łyżki mąki pszennej
200 g masła

Wykonanie:

ciasto:

wodę i masło zagotować, 

dodać mąkę, szczyptę soli i energicznie wymieszać żeby nie było grudek

ostudzić, zmiksować z jajkami na jednolitą masę

na papier do pieczenia wykładać pojedyncze okrągłe ciastka, pamiętając że zwiększają swoją objętość nawet 2-krotnie

piec w 180 stopniach ok. 20-30 minut

krem:

250 ml mleka zagotować

resztę mleka zmiksować z mąkami i cukrem, dodać do gotującego mleka i wymieszać dokładnie,
wystudzić

masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu miksując cały czas

krem przełożyć do rękawa cukeirniczego i za pomocą małego nacięcia wprowadzać krem do pustego wnętrza ptysia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz